Stoppa håravfall för män

Håravfall är ett vanligt problem som främst drabbar män, ibland så tidigt som i tjugoårsåldern. Och ju tidigare man börjar förebygga håravfall desto bättre blir i regel resultatet. I många fall är det genetiskt betingat, men till skillnad från förut finns det i dag ett flertal metoder för att stoppa håravfall för män. Efterfrågan på de olika produkterna är enorm, men endast ett fåtal har bevisad medicinsk effekt. Den mest effektiva metoden för att stoppa håravfall för män och förhoppningsvis också generera återväxt, är att använda produkter som innehåller finasterid eller minoxidil - två ämnen som ursprungligen användes för behandling av prostatabesvär respektive högt blodtryck. När man upptäckte att en av bieffekterna var ökad hårväxt, utvecklade man håravfallsprodukter som visade sig effektiva.

Köpa Propecia

Köpa Propecia


De vanligaste produkterna

Preparat ämnade för att stoppa håravfall för män kommer i alla möjliga former. De vanligaste är tabletter som sväljs ned och liniment som stryks på direkt i hårbotten på de ställen där håret börjat tunnas ut. Rogaine, Recrea och Propecia är de mest kända varumärkena, men det finns även andra på marknaden som innehåller samma verksamma ämnen och en snarlik sammansättning. Många som använder produkter för att stoppa håravfall för män använder flera olika metoder samtidigt, men det är oklart om det förbättrar resultatet eller inte.

Effekt och biverkningar

Propecia var det första håravfallsläkemedlet som godkändes på marknaden. En tablett innehåller ett milligram av ämnet finasterid och ska intas dagligen. Finasterid fungerar genom att blockera hormonet som orsakar håravfallet. Om Propecia verkar som det ska bör användaren se resultat efter några månader eller högst ett halvår, men i vissa fall dröjer det betydligt längre innan det går att se någon skillnad. Det kan också vara svårt att veta om preparatet fungerar eller inte, eftersom det vanligaste är att det stoppar vidare håravfall, snarare än att man får förlorat hår tillbaka. För den som redan förlorat allt hår har preparatet - liksom alla liknande produkter - ingen verkan.

Propecia har visat sig kunna stoppa håravfall för män på ett mer effektivt sätt än många andra metoder, men preparatet bör inte börja användas utan att man först rådfrågar en läkare, eftersom det kan ha biverkningar beroende på hälsotillstånd, allergier och liknande. En liten procent av användarna kan uppleva nedsatt sexlust och tillfälliga potensproblem, men dessa biverkningar går vanligtvis över då kroppen anpassar sig efter medicinen. Vid mer akuta besvär som andningssvårigheter bör man dock genast avsluta behandlingen och kontakta en läkare.

Rogaine och Recrea innehåller minoxidil, ett ämne som ökar tillförseln av blod och näring till hårsäckarna. Till skillnad från Propecia, som endast kan användas för att stoppa håravfall hos män, finns dessa två produkter för både män och kvinnor. Håravfall hos kvinnor är betydligt mindre vanligt än hos män och oftast handlar det inte om ärftligt håravfall, även om det förekommer. Om orsaken till håravfallet inte är ärftligt - utan exempelvis beror på sjukdom - hjälper oftast inte någon av dessa produkter. Både Rogaine och Recrea kan köpas receptfritt, medan Propecia måste skrivas ut av läkare. De receptfria produkterna har färre potentiella biverkningar, då de inte påverkar kroppens hormoner på samma sätt som de receptbelagda.

Alternativa metoder inte lika säkra

Eftersom ingen ännu helt funnit lösningen på hur man botar ärftligt håravfall, finns det heller ingen metod som till 100 % garanterar att man får håret tillbaka. Laserbehandlingar är ett exempel på en alternativ metod som i vissa fall sägs fungera, men de medicinska produkterna har mer vetenskapligt underlag och fungerar bevisligen för en stor majoritet av användarna. Det går även att utföra komplicerade hårtransplantationer, men dessa operationer är extremt kostsamma och resultatet blir sällan bra. Läkemedel med finasterid och minoxidil är fortfarande det mest pålitliga sättet för att stoppa håravfall för män och kvinnor världen över.  • TiOnToFr
  • Swedish

  • Instagram Apoteket Sverige


  • partners till apoteket
Potensmedel Sverige